Meld u aan!

Lezing Gezond en (h)eerlijk eten

7 apr 2020, 19:45 FlevoMeer Bibliotheek Noordoostpolder, Harmen Visserplein 5, Emmeloord

Roelfien Wuestenenk van Studio TeGast uit Creil heeft een passie voor gezond en (h)eerlijk eten en daar vertelt ze alles over op dinsdag 7 april in Emmeloord. De FlevoMeer Bibliotheek vormt dan het decor van haar lezing over grip op je gezondheid. 

‘Iedereen heeft de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op zijn of haar gezondheid’, steekt Roelfien enthousiast van wal. ‘En dan gaat het om het totaalplaatje. Want je kunt nog zo gezond eten, maar als je bijvoorbeeld veel stress hebt dan heeft dat een negatief effect op je algehele gezondheid.’ 

Bewustwording, daar draait het volgens Roelfien om. Ben je altijd maar moe? Slaap je slecht? Zit je niet lekker in je vel? Kijk dan eens goed naar je voedingspatroon. ‘In onze auto stoppen we goede brandstof, we brengen hem naar de garage voor onderhoud, maar met ons lichaam zijn we wat slordig. Terwijl dat ons belangrijkste onderdeel is.’ 

Roelfien helpt mensen met het vinden van de juiste balans en geeft inspiratie voor (h)eerlijke en gezonde voeding. In haar Studio TeGast net buiten Creil leert ze mensen met de seizoenen mee te koken. Met verse, regionale producten. ‘Ik voel me er verantwoordelijk voor om mensen hiervan bewust te maken. We plannen van alles, ons werk, hobby’s, sociale leven, noem maar op. Makkelijk eten sluipt er dan snel in.’ 

Door de maaltijden vooruit te plannen kom je niet in de verleiding om snel een kant-en-klaarmaaltijd uit de supermarkt mee te grissen. ‘Ik leer mensen hoe ze hun voorraadkast goed op orde kunnen hebben, hoe ze hun koelkast kunnen leegeten en dus altijd snel en eenvoudig iets lekkers op tafel kunnen zetten.’ 

Koken zonder pakjes en zakjes is ook even wennen. Niet alleen qua bereiding, ook de smaak is anders. In kant-en-klaarproducten zit nu eenmaal veel suiker en zout en de mens is van nature dol op deze smaken. ‘Smaak is ook een ontwikkeling, iets dat je kunt leren door veel te proeven.’ 

‘Je hersenen hebben ongeveer drie weken nodig om aan nieuwe smaken te wennen.’ Chocolade is bijvoorbeeld een gezond product, mits je de goede proeft. ‘Die van 85 procent en niet die de meesten kennen, boordevol suiker en vet.’ Of wat te denken van het verschil tussen margarine en roomboter? Of boerenkaas en fabriekskaas? 

Wie wil, kan zich op 7 april laten inspireren en hapjes proeven, inclusief een kleine smaakles om het verschil in producten te ervaren. Stuur hiervoor een mail naar info@uwledenvereniging.nl onder vermelding van onderwerp Gezond eten, naam, adresgegevens, telefoonnummer, en het aantal personen. Telefonisch aanmelden kan ook door te bellen met 0521 53 98 93. Leden mogen de lezing gratis bijwonen, niet leden betalen €5,-. De avond start om 19.45 uur. Inloop is vanaf 19.15 uur

“De ledenvereniging is mijn vraagbaak bij alle informatie die ik zoek over zorg, wonen en welzijn.”